Hastaların çeşitli ihtiyaçlarına göre kullanılan sonda, farklı sebepler ile doktorlar tarafından talep görmektedir. Sondanın en temel kullanım amacı, idrarın birikmesini engellemek ve vücuttan atılmasını sağlamaktır. Sonda sayesinde pek çok hastanın tuvalet ihtiyacını gidermesi son derece pratik bir hal almıştır. Özellikle yatalak hastalar için sürekli bez değiştirmekten ziyade sonda takımı bakan kişiler için çok daha pratik bir hal almaktadır.
Sonda işlemi tıbbi müdahale olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle bir hemşire ya da bir doktor tarafından sondanın takılıp çıkarılması gerekmektedir. İdrar sondasının beslenme sondası ile karıştırılmaması çok önemlidir. Her iki sondanın da temel görevleri birbirinden farklıdır. Bu noktada idrar sondasının sürekli kontrol edilmesi ve torbanın dolması durumunda değiştirilmesi çok önemlidir.
İdrar Sondası Neden Önemlidir?
İdrar sondasının bireylere takılma nedenini genel olarak aşağıdaki gibi açıklayabilmemiz mümkündür.
· İdrar kanalında darlık olması nedeni ile idrar yaparken zorlanma durumu yaşayan kişiler sonda kullanabilmektedir. Ancak bu durumda sonda kullanımının sınırlı olması gerekmektedir.
· Ameliyat sonrasında ayağa kalkmakta zorlanan bireylerin sorunlara çözüm bulmak adına idrar sondası kullanılmaktadır.
· Yatalak hastalarda hastalıklarına göre mesanenin boşaltılması mümkün olmaz. Yatalak olan bireylere sürekli sonda işlemi gerçekleştirilebilir. Ancak uzun süreli kullanımda sonda işlemi enfeksiyon yaratabilir. Bu nedenle sondanın belirli aralıklar ile değiştirilmesi gerekmektedir.
· Bireylere bazı görüntüleme tetkikleri esnasında sonda takılabilmektedir.
· Yaşlı hastalarda ve yürümekte zorlanan bireylerde de idrarın vücuttan atılabilmesi için sonda işlemi gerçekleştirilmektedir.